17 april, 2024

Schoonheidssalon aan huis | Hier moet je op letten als je begint

Inhoud

Dromen van je eigen salon aan huis is één ding, maar de droom werkelijkheid maken is een ander verhaal. Het vereist planning, voorbereiding, en een goed begrip van wat er allemaal bij komt kijken. Of je ambitie nu ligt bij kappersdiensten, nagelstyling, ontharing, of huidverzorging, het beginnen van een salon aan huis is een onderneming die zowel spannend als lonend kan zijn. In deze uitgebreide gids nemen we je mee door de cruciale stappen en overwegingen om je salon succesvol op te zetten.

Bepaal je focus

Voordat je in het diepe springt, is het essentieel om goed na te denken over wat je precies wilt aanbieden. Specialiseer je in één gebied, zoals haarverzorging, nagelkunst, huidbehandelingen, of ontharing, en word daar echt goed in. Een sterke specialisatie kan je helpen je te onderscheiden in een concurrerende markt. Zodra je een vaste klantenkring hebt opgebouwd en je naam hebt gevestigd, kun je overwegen je diensten uit te breiden.

Vergunningen en diploma’s

Hoewel je technisch gezien geen specifiek diploma nodig hebt om als schoonheidsspecialist aan de slag te gaan, is het toch aan te raden om relevante cursussen te volgen of certificaten te behalen. Dit niet alleen om je vaardigheden te verbeteren, maar ook om vertrouwen bij je klanten op te bouwen. Afhankelijk van de locatie van je salon, kan het zijn dat je bepaalde vergunningen nodig hebt, vooral als je vanuit huis werkt. Informeer bij je lokale gemeente naar de specifieke eisen en regels.

Jouw huis, jouw salon

Om je droom van een salon aan huis waar te maken, moet je woning aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De salon moet ondergeschikt blijven aan het huis: dit betekent dat je huis er nog steeds uit moet zien en functioneren als een woning.
  • Gebruik maximaal 30% van je huis voor je salon: dit helpt ervoor te zorgen dat je salon het woonkarakter van je huis niet overschaduwt.
  • Personeel: in de meeste gevallen mag je geen personeel in dienst nemen voor je salon aan huis.
  • Geen reclame op de woning: Het plaatsen van reclameborden of -uitingen op je huis is meestal niet toegestaan.
  • Parkeerbeleid: zorg ervoor dat je salon geen overlast veroorzaakt door te veel geparkeerde auto’s.

Huur of hypotheek

Als je een huurwoning hebt of een hypotheek op je huis, check dan je contracten goed. Soms staan er bepalingen in die het runnen van een bedrijf vanuit huis beperken of verbieden. Het is cruciaal om vooraf duidelijkheid te hebben over wat wel en niet mag, om juridische problemen te voorkomen.

Het bestemmingsplan

Een cruciale stap in het opzetten van je salon is het controleren van het bestemmingsplan voor je woning. In sommige gevallen staat het bestemmingsplan niet toe dat je een bedrijf aan huis runt. Je kunt een wijziging aanvragen, maar wees voorbereid op de kosten en tijd die dit proces kan vergen. Zonder de juiste toestemming kunnen buren bezwaar maken, wat kan leiden tot de noodzaak om je salon te sluiten.

Zoek je advies?

Heb je vragen of twijfels over het starten van je eigen salon aan huis? We staan klaar om je te helpen. Neem contact op via onze contactpagina voor persoonlijk advies en ondersteuning. Samen zorgen we ervoor dat je goed voorbereid van start gaat en je salon een succes wordt.

Facebook
Twitter
LinkedIn